10.5.2024
Johanna Gullichsenin näyttely rakentumassa kaupunginmuseossa
Museonjohtaja Riitta Koskinen kutsui Johanna Gullichsenin suunnittelemaan urastaan kertovan näyttelyn Heinolan kaupunginmuseoon kesällä 2024. Näyttely on parasta aikaa rakentumassa ja avautuu ensi viikolla, eli 15.5.
– Johanna Gullichsen on yksi tekstiilisuunnittelun tämän hetken kärkinimistä Suomessa, joten olen iloinen voidessamme esitellä hänen laajaa tuotantoaan Heinolan kaupunginmuseossa, Koskinen kertoo.
Kaupunginmuseo sijaitsee aivan Heinolan keskustassa kauniissa vaaleansinisessä puutalossa, joka palveli alunperin kauppias Ulrik Lindholmin (1825–1890) kotina ja sittemmin raatihuoneena. Kaupunginmuseo avattiin rakennukseen vuonna 1984. Museossa aistii arvokkaan rakennuksen tunnelman. Museoon kuuluu muutaman korttelin päässä sijaitseva Lääninkivalteri Aschanin talo, josta myös löytyy tänä kesänä Johanna Gullichsenin tekstiileitä 1700-luvun miljöössä.
Gullichsenin näyttelyssä nostetaan esiin tuotesuunnittelun kaari luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi. Esillä on alkuperäisiä maalauksia, käsinkudottuja kokeiluita ja tietenkin lukuisia tuotannossa olevia tuotteita, sekä prototyyppejä, jotka hakevat vielä paikkaansa.
Gullichsenille on tärkeää tuntea tuotteen valmistuksen kaikki vaiheet. Hän haluaa tietää missä, miten ja kuka tuotteet valmistaa. Tekniikan ymmärtäminen on olennainen osa suunnitteluprosessia. Näyttelyssä on mukana valokuvia Japanista, missä Gullichsen on päässyt tutustumaan perinteisten tatamien raaka-aineen, igusan, viljelyyn. Matkan jälkeen Gullichsen suunnitteli igusasta kudotut taiteltavat matot, joista yksi on myös mukana esillepanossa.
Kangas on lähtökohta, josta ommellaan sisustustuotteita ja vaatteita tai sillä verhoillaan huonekaluja. Yhteistyö eri muodoissaan onkin tänä päivänä luonnollinen osa Gullichsenin työtä. Heinolassa on esillä Villa & Peitteen valmistama Huili-sänky, joka on verhoiltu Tithonus-kankaalla. Huili-sänky on valmistettu kokonaan luonnonmateriaaleista, lampaanvillasta ja luonnonkumista. Yhteistyökumppanit valitaankin aina siten, että yritykset jakavat samat arvot, kuten vastuullisen tuotannon ja arvostuksen hyviin materiaaleihin.
Gullichsenin kuoseja on myös sovitettu painettuihin tuotteisiin. Vaikka kuosit onkin alunperin suunniteltu kudotuiksi kankaiksi, on niistä tehty myös monia painettuja versioita, kuten Bookbinders:in valmistamat paperituotteet ja näyttelyssä esillä olevat Vaja Finlandin valmistamat keramiikka-astiat, joissa on Nereus-kuviointi.
Jokaisella aikakaudella on oma ilmeensä. Tyylisuunnat vaihtuvat ja suunnittelijat luovat omannäköisiään tuotteita. Jos tuotteita ja rakennuksia yhdistää aitous, hyvät materiaalit ja korkea laatu, sopivat ne kaikki sulassa sovussa samaan tilaan. Siksi Gullichsenin tuotteet 1980-luvulta nykypäivään sopivat saumattomasti myös museon 1800-luvun miljööseen. Mukaan mahtuu niin verhoiltuja kustavilaisia huonekaluja kuin vuonna 2023 Habitaren Protoshopissa esitelty nuoren suunnittelijan Eveliina Saarentauksen prototyyppituoli.
– Jo näyttelyn nimi ”Kudottu kestämään” kertoo, että Johannan tuotteissa korostuu ajattomuus, korkea laatu ja kestävä kehitys. Nämä kaikki ovat arvoja, jotka mielellämme nostamme esiin museossamme, museonjohtaja Riitta Koskinen sanoo.
Johanna Gullichsen – Kudottu kestämään
11.5.-22.9.2024 Heinolan kaupunginmuseo (Kauppakatu 14)
Lääninkivalteri Aschanin talo – Ainutlaatuinen 1700-luvun kotimuseo Suomessa(Kauppakatu 3 B)
Esillä Johanna Gullichsenin tekstiilejä, vanhaa lasia, 1700-luvun puutarha, museopuoti ja pikkukahvila.
Museot ovat auki:
Ma suljettu
Ti, to-su klo 11-16
Ke klo 11-18