20.2.2024
Valofestivaali käynnistyy
Talven kauneudesta päästään nauttimaan jälleen perinteisen Talven ja valon juhlan aikana, kun erilaisia valoteoksia ja valaistuksia on esillä Rantapuistossa ja WPK-talon pihapiirissä.
Valotaidepolku valaistuna päivittäin kello 18-22.
TEOKSET JA TAITEILIJAT
Ghost Project – Tunnel Vision
Helsinkiläisen taidekollektiivin uusin teos Tunnel Vision on valotaideteos, jossa valo sinänsä on katsomisen kohteena. Viihdeteollisuuden estetiikan kaupunkitilaan tuova Tunnel Vision lainaa rave-kulttuurista ja käyttää spektaakkeliteollisuuden välineitä kuten usvaa, joka tekee valon kolmiulotteisesti näkyväksi antaen sille massan. Teos on kuin teknospektaakkeli ilman musiikkia, korkeaoktaaninen visuaalinen tykistö kontrastissa talvisen puiston iltakävelyyn.
Alexander Salvesen – Relations of Colour
Relatios of colour tutkii ihmissilmän havainnointikykyä, miten emme näy absoluuttisia värejä vaan eri värien välisiä suhteita. Teos on alun perin Reflektor festivaalin tilausteos vuodelta 2018, keskittyy erityisesti siihen, miten näemme värejä suhteessa kulloiseenkin esityspaikkaan, tässä tapauksessa Heinolan kesäteatterin pihaan, jonka taustalla näkyy Rantapuisto valaistuna Valon ja Talven juhlaan.
Teos on triptyykki ja jatkoa Salvesenin aiemmalle teokselle In Relation to Colour (2017).
Janne Ahola – Weather Report
1-kanavainen videoprojisointi, akryyli kankaalle, 4K, stereo. 4 min.
Weather Report yhdistää saumattomasti akryylimaalauksen ja 3D-animaation, luoden hienostuneen fuusion perinteisistä ja nykyaikaisista taiteellisista tekniikoista. Akryylimaalaus toimii perustana kaikille digitaalisille elementeille kuten valo, varjo ja liike. Teos koostuu kolmesta toisiinsa sulautuvasta osasta valo- ja sääolosuhteiden eri vaiheissa.
“Ensi sysäys teokselle syntyi vuonna 2019 kun aloin kiinnittämään huomiota säätiedotusten punakeltaiseen väripalettiin. Asiasta lisää lukiessani, törmäsin internetin marginaalissa käytyyn keskusteluun teoriasta, jossa massoja ajetaan pelkoon tiedotuksen värikarttaa muuttamalla. Kyseinen väittämä on sittemmin kumottu ja väripaletin muuttumiseen on annettu perusteeksi mm. mittaustapojen tarkentuminen sekä karttojen väärät tulkinnat.
Tämä keskustelu herätti minut pohtimaan, missä määrin totuuden venyttäminen olisi hyväksyttyä, jos siitä olisi (lähestulkoon) kiistaton hyöty ihmiskunnan hyväksi. Installaation lähtökohdaksi muodostui hyötyetiikka, jonka mukaan tekoja tulee arvioida sen perusteella, miten ne vaikuttavat yleiseen onnellisuuteen ja hyvinvointiin.”
Meditatiivisessa tunnelmassa Weather Report kutsuu katsojan pohtimaan väistämättömän muutoksen tuomia eettisiä ongelmia.
Janne Ahola (s.1984) on helsinkiläinen suunnittelija ja videotaiteilija. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti digitaalisen taiteen parissa ja kuluneen vuosikymmenen aikana toteuttanut lukuisia projection mapping -tekniikkaan nojaavia teoksia niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Viime aikoina Aholan tuotanto on keskittynyt tutkimaan perinteisten maalaustekniikoiden, videon sekä animaation yhdistelmiä.
Arttu Nieminen – Lift up Your Voices (2023)
Kokeellinen lyhytelokuva, drone-, VFX- ja kollaasitekniikkat. 12 min
Perustuu Gregory Whiteheadin radioohjelmaan.
Kaikkisyleilevän algoritmin paikattomuudesta kumpuava ääni puhuttelee henkitoreissaan olevaa ihmiskuntaa. Ääntä rytmittää laulu, joka perustuu Emily Dickinsonin runon säkeeseen “I felt a Funeral, in my Brain”. Ääni kutsuu meitä murtamaan leivän ja rukoilemaan yhdessä sekä kohtaamaan ihmismäisten halujemme kuolettavat seuraukset. Lopulta ääni anelee meitä kohottamaan oman äänemme harhauskoisuuden helvettiä vastaan.
Arttu Nieminen (s.1981) on Rovaniemellä asuva ohjaaja ja mediataiteilija, jonka teosten lähtökohtana on arktinen luonto. Välillä luonto näyttäytyy hänelle omana tiedostavana olionaan, toisinaan taas mystisenä rajapintana näkyvän ja näkymättömän välillä.
“Virtaavat luontokuvat, poeettinen lausunta, minimalistinen musiikki ja kokonaisuutta rikkovat brutaalit montaasit ovat ilmaisuni kulmakiviä. ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) ladattuja kohtauksia ketjuttamalla sorvaan audiovisuaalisia loitsuja, joihin pyrin istuttamaan muutosvoimaa. Olen siis eräänlaisen propagandaelokuvan äärellä, vaikka pyrinkin puhdistavaan taidekokemukseen.”
Mitä muuta tapahtuu valofestivaalin aikaan?
Kylpylänrannan sauna lämpiää klo 17.30-19.
Rantapuistossa Maaherran Huvimajasta keittoa, lämpimiä juomia ja korvapuusteja.
Torstaista sunnuntaihin klo 17-22
Heinäsaaren leirintäalueella Firelady tulishow perjantaina ja lauantaina klo 18 ja trubaduuri Pekka Mikkonen perjantaina ja lauantaina klo 19.
Heinäsaaressa lauantaina Tähtien talvirieha klo 10-14.
Heinolan Siltasaari palvelee tapahtumakävijöitä torstaista sunnuntaihin klo 10-20.
Valoa luvassa myös kynttiläjoogassa perjantaina klo 18.30. Paikkana uimahallin peilisali. Lisätietoja Asana-aseman verkkosivustolta.